Kuchenka Turystyczna na naftę Vintage „BAT”
Gotowanie z klasą! Ciśnieniowa kuchenka o pięknym wyglądzie i dużej mocy. Wyprodukowana przez niemiecką firmę Mewa Leipziger Werke VEB, Leipzig – marka BAT. Wykonana z polerowanego mosiądzu, co dodaje jej szyku, który zauważy każdy. Niezawodna i prosta w obsłudze. Posiada regulację płomienia i spory zbiornik na paliwo. Praktycznie bezwonne spalanie oparów paliwa pozwala z powodzeniem na stosowanie w domku campingowym, tiny house, przyczepie campingowej, namiocie, itp. Tego typu kuchenki są tańszą i bezpieczniejszą alternatywą gazowych. Oprócz tego paliwo można dostać praktycznie wszędzie, co nie jest bez znaczenia w podróży oraz w obecnych czasach. Mocne nóżki gwarantują stabilność nawet z dużym garnkiem lub patelnią.
Czajnik nie jest w cenie.
Stan | odrestaurowana, idealny *(Zobacza „Informacje dodatkowe” poniżej) |
Rok produkcji | lata 50 – 60 XX w. |
Wymiary | 24 x 17 cm |
Paliwo | nafta, benzyna ekstrakcyjna |
Zastosowanie | kuchnia, gotowanie |
Gdzie używać? | camping, vanlife, cabin, żeglarstwo, turystyka, biwak, piknik, dom |
Stosowanie kuchenki ciśnieniowe jest proste, tanie i bezpieczne zarówno w mieszkaniu, jak i na biwaku. Paliwo palnika to nafta lub benzyna ekstrakcyjna.
Paliwo należy wlać do zbiornika i zakręcić korek. Czyścikiem (dołączonym do kuchenki) udrożnić dyszę w palniku. Odkręcić zaworek ciśnienia poniżej korka wlewu paliwa. Na talerzyk znajdujący się pod palnikiem wlać denaturat i zapalić. Ogień podgrzeje paliwo, gdy wypali się już prawie wszystko należy zakręcić zaworek ciśnienia i pompować tłokiem, aż do momentu, gdy na palniku pojawi się płomień. Aby zwiększyć płomień trzeba podnieść ciśnienie poprzez pompowanie tłokiem. Aby zmniejszyć płomień należy spuścić trochę ciśnienia odkręcając na krótko zaworek ciśnienia. Aby zgasić kuchenkę, wystarczy odkręcić zaworek ciśnienia i zostawić. Gdy kuchenka wystygnie należy odkręcić zaworek ciśnienia, aby wypuścić nadmiar ciśnienia.
Jako paliwo można stosować wyłącznie naftę lub benzynę ekstrakcyjną! Paliwo można dolewać dopiero po zgaszeniu i wystygnięciu palnika. Ze względu bezpieczeństwa nie należy wlewać paliwa do pełna zbiornika.
Gdy kuchenka nie jest użytkowana przez długi czas należy odkręcić zaworek ciśnienia lub opróżnić zbiornik z paliwem.
KONSERWACJA
Kuchenka jest wykonana z mosiądzu.
Utrzymanie czystości:
Plamy z paliwa oraz przecieranie z kurzu wykonywać wilgotną ściereczką z odrobiną mydła. Nie używać gąbek oraz detergentów o właściwościach ściernych. Wytrzeć do sucha.
Konserwacja uszczelki tłoka:
– Odkręcić pierścień mocujący tłok.
– Delikatnie wyjąć tłok.
– Natłuścić skórzaną uszczelkę oliwką.
– Ostrożnie włożyć tłok do tulei i zakręcić pierścień.
Czyszczenie dyszy:
Włożyć drucik „czyścika” (do kupienia osobno) w otwór dyszy i kilka razy przeczyścić, aby otwór był drożny. Wykonywać przy każdym odpaleniu.
Opis
Jeżeli w opisie zostało oznaczone, że produkt nie jest nowy. Oznacza to iż został sprawdzony pod względem funkcjonalności oraz bezpieczeństwa działania. Niektóre części mogły być poddane naprawie, odnowieniu lub rekonstrukcji. Może to skutkować pewnymi niedokładnościami wynikającymi z pracy rąk ludzkich oraz zużycia przedmiotu.