Piekarnik campingowy Forno Brisa Famiglia

200,00 

Najlżejszy i najprawdopodobniej największy piekarnik na świecie – „bez prądu”. Model Famiglia – dwupoziomowy – dwie blachy do pieczenia (tace) – ustawia się jedną nad drugą. Z boku pokrywy szybka, a u góry regulator temperatury – ruchomy wywietrznik, który zamyka lub otwiera otwory. Piec można na obu blachach lub na jednej w zależności od potrzeb. Piekarnik wystarczy postawić na dowolnej kuchence w domu oraz  gazowej, naftowej, spirytusowej, benzynowej na campingu. Włoski wynalazek, który znacząco skraca czas pieczenia – jest energooszczędny i ekonomiczny – nie trzeba czekać aż się nagrzeje. Jest gotowy do pieczenie od razu po postawieniu na gazie. Idealny piekarnik do: ciast, pieczenia mięsa i ryb wraz np. z warzywami na osobnej tacy. Wypieki oraz dania z tego piekarnika smakują zupełnie inaczej niż z elektrycznego (według mnie lepiej). Jest to związane z rozchodzeniem się ciepła i cyrkulacją powietrza. Pełny obiad z campingowego piekarnika to jest to! To nic trudnego.

Kuchenka nie jest w cenie.

Na zdjęciach piekarnik Forno Brisa Famiglia zestawiliśmy komplecie z kuchenką naftową: Kuchenka Vintage pressure brass stove „BAT”.

Stan bardzo dobry (drobne ślady użytkowania)
Kraj Włochy
Wymiary 37 x 29 cm
Zastosowanie kuchnia, gotowanie
Gdzie używać? camping, vanlife, cabin, żeglarstwo, turystyka, biwak, piknik, dom

1 w magazynie

Okrągłe brytfanki natrzeć tłuszczem (masło w przypadku ciasta) lub wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na nich ciasto lub inne dania do upieczenia.
Podstawę z płytką rozpraszającą umieścić na średnim palniku w kuchence gazowe. Nałożyć trójkąt, a na nim pierwszą tacę. Następnie włożyć stelaż i drugą tacę. Przykryć pokrywą i zapalić gaz lub kuchenkę. Uwaga! Nie zdejmować przykrywki przed upływem 30 minut. Sprawdzać, czy np. ciasto jest upieczone patyczkiem przez otwory w pokrywce. Nie stawiać w przewiewnych miejscach, aby nie wychłodzić zbytnio piekarnika.

Może spodoba się również…